Pagini

Wednesday 16 October 2013

Povestea lui Fan Branza

Intr-un tinut foarte indepartat, undeva in inima muntilor traia o familie de ciobani. Aveau tot ce isi puteau imagina vacute, oite, cativa catei nebuni care ii aparau de lupii care dadeau tarcole de cateva ori pe luna insa nu erau fericiti si nici prea bogati, motiv pentru care baiatul cel mare din familie era mereu tafnos si suparat ca nu este si el in randul colegilor sai. Se plangea zilnic ca nu avea un laptop performant, ca telefonul lui are prea multe butoane si ca hainele nu sunt de firma.
Parintii erau speriati, nu stiau ce sa mai faca pentru a-l multumi pe tanar. Familia Branza, caci asa se numeau, traiau din laptele dat de vacute pe care il prelucrau si il vindeau vecinilor  din satele apropiate. Din pacate criza economica i-a lovit si pe vecinii care doreau sa manance numai produse naturale asa ca vanzarea lor nu mai mergea ca in anii trecuti.

Baiatul familiei Branza, Fan pe numele sau ura meseria parintilor si niciodata nu se implicase si nu isi ajutase cu nimic parintii. Intr-o dimineata domnul si doamna Branza il anunta pe Fan ca ei trebuie sa plece pana la oras, avea loc acolo o intrunire a micilor intreprinzatori si doreau sa vada daca exista vreo salvare pentru afacerea lor, asa ca trebuia ca in ziua accea Fan sa ramana singur acasa sa aibe grija de animale.
Imediat ce au plecat parintii sai, Fan s-a uitat cu indarjire la animalele din ograda , le-a aruncat o privire plina de dispret si a intrat in casa.
Ziua trecu  repede insa parintii sai nu se intorsesre inca. Intr-un tarziu acestia il suna pe Fan si il anunta ca trebuie sa mai ramana la oras cateva zile pentru a se asigura ca planul lor de dezvoltare poate fi pus in aplicare si ca va da roade. Fan le raspunse plictisit si apoi se baga la somn.
In toiul noptii, Fan avu un vis, zana branzei il vizita si ii explica pas cu pas o reteta ce fusese de mult uitata chiar si de cei mai vechi oieri sau vacari ai locului. Pana si in vis Fan paru dezinteresat dar zana branzei ii lasa lui fan langa pat o cescuta plina cu preparatul minune.
A doua zi de dimineata cand Fan se trezi gasi cescuta langa pat, initial se sperie teribil deoarece credea ca zana fusese doar un vis. Putin temator la inceput gusta din preparatul lasat de zana. Pana sa isi dea seama mancase tot continutul, se simtea plin de energie si isi dorea sa mai poata gusta din bunatatea preparata de zana. Atunci isi aminti ca stie reteta acestui preparat si fara sa stea prea mult pe ganduri se apuca de treaba.
Mirosul imbietor al branzei ii facu pe vecini sa apara numaidecat  la poarta baiatului si sa il roage sa ii lase sa guste din bunatatea pe care o prepara. Zis si facut, in doar cateva ore, curtea era plina cu oameni care apreciau gustarea facut de Fan.
Un vecin mai carcotas il intreba pe baiat "Si ia zi Fan, daca spui tu ca acesta este un preparat nou, ce nume are mai baiatule?", Fan zambi in sinea lui si fara sa isi dea seama raspunse " Miez de lapte".
Spre seara parintii baiatului au ajuns acasa si au avut parte de o mare supriza cand a vazut ca acesta comercializa deja noul preparat si toata lumea era extrem de multumita spunand ca il va recomanda si cunoscutilor.
Si uite asa familia Branza traii fericita pana la adanci batraneti si mai departe, iar Fan Branza a continuat traditia familiei.


 Dar nu va impacientati, reteta lor s-a pastrat si este dusa mai departe de cei de la delaco, care se pare ca au fost vizitati de mai multe zane ale branzei si au transformat simplul preparat  miez de lapte intr-un deliciu culinar pe toate gusturile.




Articol scris pentru Super Bog 2013

2 comments:

  1. Sunt o multime de povesti frumoase la aceasta proba :)
    Bafta :)

    ReplyDelete