Pagini

Wednesday 11 September 2013

Voi stiti cat de saraci sunteti?

           





               Traim intr-o lume a consumatorismului, a egoismului, o lume in care predomina mai mult verbul "a avea" decat "a fi" . Mai mult de atat in graba noastra nebuna de a strange cat mai multe lucruri si a ne umple stomacele si plamanii am inceput sa utilizam verbul "a avea" in mod total gresit..
               Pentru o mare parte dintre voi (sau cel putin asa sper), ceea ce zic aici nu e deloc o noutate, mai ales daca ati mai deschis o care doua, sau ati cochetat la un moment dat cu psihologia sau sociologia.
In primul rand in multe tari si limbi ale lumii nici nu exista termenul de " a avea". Utilizarea acestui termen a aparut relativ recent si folosirea lui a crescut in mod ingrijorator si nicidecum spre binele umanitatii in ultimii ani.
               Ca sa va dau un exemplu concret, va pun fata in fata cu expresia "am o relatie frumoasa". Ei bine relatia aia nu este a voastra, nu o detineti, din punct de vedere fizic acest lucru nici nu ar fi posibil. Corect ar fi sa exprimati bucuria de a fi in relatia respectiva prin "sunt intr-o relatie frumoasa", insa nevoia omului de a fi stapan, de a avea si de a consuma a ajuns sa capete valori care analizate cu atentie ne-ar putea speria.
             Acum dragii mei, ia ganditi-va, ce aveti? Ce detineti? Ce este al vostru? Pana si lucrurile pe care le cumparati din magazine (electrocasnice, carti, haine, mobilier,  sunt ale voastre? De ce? Pentru ca le-ati cumparat? Pentru ca ati dat bani pe ele? Banii aia sunt ai vostrii? I-ati primit de la un sef, de la stat, erau banii lor de fapt si voi i-ati primit pentru ca ati lucrat, dar vor ramae ei ai vostri daca ii dati mai departe? Mobila e a voastra doar pentru ca e sub acelasi acoperis cu voi?! Pe ea vad ca scrie "Domo" sau "Mobexpert", eu zic ca e a lor si voi doar o insusiti si o utilizati cu imprumut.
            Cat de bogati sunteti? Pana in punctul asta as putea sa va spun ca nimic din lucrurile materiale pe care le aveti acum in jurul vostru nu sunt ale voastre, nu le aveti ci doar le utilizati, le consumati  (intr-un fel sau altul) si apoi le aruncati. La final cu ce ramaneti?
            Va propun un exercitiu (pe care probabil nu il veti pune in aplicare), incercati ca pentru o saptamana, sau macar cateva zile sa inlocuiti acolo unde este posibil termenul "a avea" cu "a fi". Nu aveti o familie frumoasa ci sunteti parte a unei familii frumoase, nu aveti insomnii ci pur si simplu nu puteti dormi, nu aveti o gandire pea matura ci sunteti maturi. Apoi va astept sa imi spuneti. Cat de bogati sunteti de fapt?


2 comments:

  1. parintii - averea mea , s-a dus jumatate , am de toate dar de fapt n-am nimic , materialul isi pierde esenta daca nu-l imparti ...

    ReplyDelete