Pagini

Tuesday 26 February 2013

Cum sa nu fii angajat pe baza CV-ului?

Astazi am constatat cu suprindere ca tot ce am invatat eu pe parcursul timpului referitor la cum anume trebuie completezi un Cv a fost in mare parte gresit. De ce spun asta? Pai un site care se vrea a fi dedicat oamenilor inteligenti ne mentioneza care sunt cele mai mari 7 greseli pe care le poti face atunci cand completezi un Cv. Mai jos va puteti "delecta" cu ele:


1.Elimina toate experientele profesionale irelevante. Incearca sa adaugi doar acele pozitii ocupate care te pot ajuta sa obtii locul de munca tintit.  
Pe scurt daca cv-ul tau are un singur job ca experienta anterioara ar fi de ajuns pentru angajator. Sa mentionam ca in ziua de astazi oriunde ai merge se solicita sa ai experienta poate nu chiar in  domeniul pentru care te angajezi dar macar sa ai experienta in campul muncii? Ar fi o greseala enorma sa mentionam ca avem vaste cunostinte in mai multe domenii.
2.Chiar daca in formatul CV-ului sunt trecute rubrici pentru informatii precum starea civila sau preferintele religioase, poti sa nu le completezi. Cel mai probabil aceste informatii nu vor face decat sa iti reduca sansele in a obtine jobul decat sa ti le creasca.
De ce starea civila sau preferintele religioase sa reduca sansele de a obtine un post? Daca esti casatorit inseamna ca esti stabil ca stii sa fi responsabil si iti doresti aceiasi stabilitate si la locul de munca. Daca esti necasatorit inseamna ca te poti darui job-ului pe deplin. Preferintele religioase sa nu le treceti sub nici o forma in Cv pentru ca posibil traim inca in epoca medievala cand daca nu erai credincios atunci intrai in categoria vrajitorilor/vrajitoarelor si bineinteles ca nu vei obtine postul.
3.CV-ul nu trebuie sa ocupe mai multe pagini. Acest lucru poate fi dificil daca ai acumulat multa experienta cu care te mandresti. Dar doar pentru ca esti mandru de aceasta, nu inseamna ca este si relevanta. Scoate aceste informatii, angajatorii nu au timp sa citeasca pagini intregi.
Sunt de acord ca un Cv nu trebuie sa aibe 100 de pagini, insa de ce sa nu te mandresti cu vasta experienta pe care o ai, cu abilitatile si cunostintele tale? Acel angajator cu siguranta trebuie sa stie exact de ce anume esti in stare si ar putea sa isi faca o idee in urma unui Cv ceva mai stufos.
4.Nu adauga o lista cu pasiunile tale. Cu alte cuvinte, nu adauga nimic in plus daca nu este relevant pentru job. Altfel, nu va inseamna decat o irosire de spatiu, dar si de timp pentru angajator.
In ziua de astazi deja angajarile nu se mai fac pe baza mediilor obtinute in facultate sau a diplomelor, conteaza foarte mult sa poti discuta cu angjatorul tau si despre pasiunile pe care le ai, cine stie poate impartasiti una in comun, acest lucru iti poate aduce un plus in ochii lui.
5.Nu iti scrie CV-ul la persoana a treia. Nu are sens, atata vreme cat angajatorul stie ca tu esti cel care l-a scris.
Cu toate ca nu am experienta necesara in a lucra intr-o firma de Hr nu am avut sansa sa vad in viata mea un Cv scris la persoana a 3-a si nu stiu ce persoana care s-ar angaja pe baza de Cv ar face acest lucru, dar sa trecem si peste acest aspect.
6.Evita sa incluzi referinte. Daca angajatorii au nevoie de astfel de recomandari, iti vor spune. In acest caz, este bine sa ii anunti din timp pe fostii angajatori ca li se vor cere referinte pentru tine.
O referinta trecuta in Cv arata ca ai ramas in relatii bune cu fostii angajatori, ca esti o persoana de incredere si ca le poti oferi acestora posibilitatea sa vorbeasca frumos de tine mai departe. Lipsa referintelor ar putea insemna ca te ascunzi de ceva anume.
7.Nu include un e-mail neprofesional. Poti sa iti faci oricand unul nou, care sa sune bine. Nu costa si il poti face in cateva minute.
In sfarsit un sfat util. Daca insa le respecti pe cele de mai sus poti la fel de bine sa mentionezi in cv si o adresa precum "piscutza_miaumiau@yahoo.com", nu te va afecta cu nimic in plus,cel mai probabil angajatorul nu va avea nevoie de adresa ta de mail si mai mult ca sigur nici tu nu vei fi nevoit sa te prezinti la vreun interviu.

Si acum ca si opus la acest minunat articol va propun sa vedeti cum angajeaza in momentul de fata firmele de top:


4 comments:

  1. Chiar si poza din CV este un factor care contribuie la angajare...zic asta pentru ca am ocazia impreuna cu colegii mei de munca de a selecta persoane pentru interviu la firma la care lucrez. Un al doilea criteriu ar fi si tonul vocii cu care se prezinta la telefon, apoi adresa de mail.
    Dar cel mai important este cum te prezinti la interviu fata in fata cu angajatorul....ca pe CV poti scrie orice...

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
    2. Corect, Cv-ul poate fi plin de aberatii dar atunci cand ai ocazia sa cunosti fata in fata persoana respectiva poti sa vezi daca conicide cu descrierea din Cv sau nu

      Delete
    3. Poza de la cv si tonul vocii ofera doar o impresie..de multe ori cei drept destul de importanta pentru ca ramane ca o "amprenta" pentru angajator. Totusi in cele din urma conteaza daca intervievatul coincide portretului de angajat dorit (specificatie postului). Atat timp cat persoana poate fi valoroasa oganizatiei, nu este vreun motiv pentru care sa te impotmolesti in mici chestiuni legate spre ex de starea de spirit a persoanei din aceea zi...desi pentru anumite posturi asta poate conta..cum sunt posturile in care e necesara munca cu clientul

      Delete