De ce?! Pentru ca m-am nascut in Sinaia!
De ce?! Pentru ca imi place Sinaia !
De ce?! Pentru ca vreau ca Sinaia sa ramana asa cum am stiut-o mereu... Un oras micut plin de turisti in orice moment al zilei, lunii sau anului... Pentru ca atunci cand spui Peles, spui Sinaia, iar cand te gandesti la Sinaia ai imaginea castelului in minte....
Consiliul primariei..sau whatever...niste oameni s-au gandit ca ar fi OK , sa pastram Castelul Peles in circuitul turistic...Il inteleg si pe nenea regele { =)) } ca vrea si el sa isi revendice casuta, asa cum au tot facut omuletii de cand s-a permis acest lucru....Asa ca...daca si voi sunteti de parere ca acest castel ar trebuii sa ramana in circuitul turistic, sa ne putem bucura de el in verile toride, sau in toamnele cu vant puternic...semnati si voi petitia: http://www.iubescsinaia.ro
Castelul Peleş este un castel din Sinaia. Construit între 1873 şi 1914. Este considerat unul dintre cele mai frumoase din România şi din Europa.
Castelul Peleș din Sinaia , reședința de vară a regilor României, a fost construit la dorința regelui Carol I al României (1866 - 1914), după planurile arhitecților Johannes Schultz și Karel Liman, și a fost decorat de celebrii decoratori J. D. Heymann din Hamburg, August Bembé din Mainz și Berhard Ludwig din Viena.
Castelul Peleș poate fi considerat cel mai important edificiu de tip istoric din România, având caracter de unicat și este, prin valoarea sa istorică și artistică, unul din cele mai importante monumente de acest fel din Europa celei de a doua jumătăți a secolului al XIX-lea.
Peleșul a avut o importanță deosebită pentru istoria țării noastre. Aici s-a născut, în 1893, viitorul rege Carol al II-lea (1930 - 1940), primul rege al dinastiei născut pe pământ românesc și primul botezat în religia ortodoxă. În 1921, la Foișor, s-a născut fiul său, regele Mihai I. În 1921, are loc la Peleș, nunta principesei Ileana, una dintre surorile lui Carol al II-lea, la care participă o mulțime de personalități ale vremii, inclusiv Nicolae Iorga. Doi ani mai târziu au loc serbările semicentenarului castelului Peleș (50 de ani de la începerea lucrărilor).
Castelul va rămâne reşedinţă a familiei regale până în 1948, când este confiscat de regimul comunist. În 1953 Peleşul va deveni muzeu, dar trebuie spus ca el putea fi vizitat, încă de pe vremea regelui Carol I. Din 1990, şi Pelişorul este deschis publicului spre vizitare.
Vizitatorii beneficiază de un tur extins al spaţiilor de la parter şi etajul I, cu ghidaj în cinci limbi străine. În luna noiembrie Castelul Peleş este închis pentru curaţenia generală.